17.8.13

kawan ja kan?

assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua warga pembaca blog sekalian. pfffftttttt... -..- skematik betei. hai. sihat? aku tak sihat mna pn mggu ni. mcm yg org lain taw la. suara dk mai rock kalah ella dah ni. btw, lps main game tdi, terdetik la kat hati ni nk update blog pasal 'ex-gf / ex-bf tak boleh berkawan'.

have you ever read about being friend with an ex is like ............ quotes? there's too many negative quotes about it. for example, "your ex asking to be friends after breaking up is like kidnappers asking to keep in touch after letting you go." OR "if two past lovers can remain friends, it's either they were never in love, or they still are."

firstly, aku mmg tak setuju lgsg pasal semua quotes yg negatif tu. sbb apa? yeala. knpa kena bermusuh dgn ex kita? apa salah berkawan? musuh yg dk ada pn tak terkira, ni nk kumpul yg baru plak? dlm kes aku la kan. mmg mula2 aku tak dpt terima lgsg. aku mmg tak bole nk kwn blik dgn ex aku. but things changed as we grow up. kita dpt fikir sndri yg bnd tu semua tak ada faedah lgsg!

ini serious. mmg mula2 kita akan rasa sakit hati bila ditinggalkan. rasa xnk maafkan dia sampai bila2. siap doakan karma kna balik kat dia la apa la. tpi percayalah. bnd tu xbwak kita kemana pn. nk sakit hati smpai bila? kita dk sakit hati, tah2 dia tu dk bahagia dgn org lain. aku siap bole kwn dgn gf baru dia lagi. --' yeahh. mgkin org akn kata plek. tpi biasa ja.


knpa nk kena ada rasa dengki dkat org? rasa sakit hati? bnd tu bole buat apa kat kita? kita akan rasa seronok ka bila kita dk benci kat org? klau berkawan dgn semua org kn lgi sng. mmg kita tak tau apa perasaan org lain. tpi biarlah kita fkir bnd yg positif. kn lagi seronok.

in my own case, aku berkawan blik dgn ex aku ada sbb dia. sbb masing2 dh xda perasaan kat masing2. bila 2 2 dah ready utk kwn mcm biasa, kwn ja. aku ni lgi sng nk share mslh aku kat ex aku sbb sbnrnya depa ni kenal hati aku cmna. rileks ja ckap psal mslh relationship sndri kat depa. dah xda rasa apa kn, aku share sbgai kwn. depa pn faham.

kita berkawan bknnya nk get back. bknnya nk menggatal. nak2 klau ex kita tu satu fakulti/sekelas. gila xnk berkawan balik? kalau ada assignment, sng nk mntk tlg ouw! muahahaha! klau kita kwn blik dgn ex kita yg dh ada gf/bf, pndai2 la fhm limit dia. jgn smpai nk rosakkan hbgn org. tu lain da cerita dia. kang org kata perampas, mrah plak.


ni semua kan mindset kita sndri. bila kita fkir bnd baik, baik la jdi dia. ni dk fkir bnd ngtif ja, dk doa bnd2 xbaik jdi kat org tu. bila kita bole terima ex kita balik and kwn mcm biasa, bnd tu tnjuk betapa matang nya kita dlm nk handle soal hati dan perasaan ni. kita kawan dgn dia balik tak bermakna yg kita still syg dia atau kita tak pernah syg dia.

pernah jadi kat aku, lps aku break, ex aku kata nk kwn blik. time tu xleh trima. tpi lama2 aku ok. tapi ada 1 masa tu ttba aku dpt text, "si polan xbgi I cntct dgn you dah. dia marah bila dpt tau I still cntct you." sakit hati tu jgn cerita la kn. ada jgak rasa nk smackdown bdk tu. srnok mgkin dia nk stop kan friendship org. tpi aku ni fkir. xpalah. bdk tak matured lgi gamaknya. aku biarkan aja. ada masa, ex aku akn cntct aku blik. lulz. lelaki.


sebagai seorang perempuan yg berperikemanusiaan dan berperasaan, aku faham lumrah lah mmg akan ada rasa jealous tu bila bf dia cntct lgi dgn ex dia. tapi. TAPI. jealous tu biar berpada kak. awk tu gf dia ja. klau awk tu isteri dia, awk nk saman sbb perempuan lain menggatal pn saya tak ksah. mereka yg berkawan dgn ex blik tu, berpada la jgak. jgn melebih2. kang ni makan dia! *tunjuk tangan*

secara jujur aku cakap, msa aku cpl dgn sspa aku tak marah pn dia nk berkawan dgn ex dia. KAWAN JA KAN?

selamat berfikir. :) assalamualaikum.

2 comments: