7.11.12

gerik perak.


assalamualaikum! (〃^∇^)ノ

soooooooooo.. sehat? heheh. mcm tak kena ja starting gitu haa. ahh. lantak. XD kali ni aku nk update pasal apa? pasal apa semua? yaaaa.. sila lihat lagi skli itu tajuk. "GERIK PERAK" apakah? hoho. jgn kata xpena dgaq nma tmpt tuh. errr.. kat signboard kat highway ada pa. mohong klau xpena nmpk. heh!


kenapa nk update pasal gerik ttba ni? hoho. aku ni asal sini lah! hah. sini. gerik. number IC kat tgh2 tu 08 k. tpi aku dk gerik sat ja. dlm 5 tahun. lps tu pinda sbb ayh kena tuka g penang. jadi nk kata aku ni org utara sejati. tak lah sejati. lidah ni mmg sng ja nk sembang sat utara. sat selatan. nak2 skg stdy melaka. mmg smbg 'e' ja blkg.

k. kembali ke topik asal. aku lahir kat HOSPITAL GERIK. serius tak taw lgsg cana rupa dia smpai lah bila dh besaq skit bru aku taw cani rupa hospital gerik. hoho. (Y)
jalan nk pegi gerik dulu xda lah mcm skg. seingat aku jln dia mmg tak elok lah kan. bkn cm skg. tpi skg pn aku tgk scary semacam ja. --' serius. seriau ouw bila lalu situ. dgn liku2 kehidupan dia. fiuhh. 
kat pekan dia pn dulu xdak taw mcd kfc ni mua. bila aku smpai penang, aku dpt taw ada kfc la apa la. jdi perak wehh. bkn 'perak=negeri'. tpi 'perak'. taw dak pa mksd perak tuh? taw bagus. xtaw cari snri. hmm. sng cita mmg bila pinda penang aku jdi culture shock abeh. pny lah byk bnd muncul secara tiba2! :3


hentian bas dulu pn tak cantik cani. skg pekan dia dah cantik! (Y) hentian gerik da lawa skg.
gerik ni aku tinggal kat JKR Base Camp. depan kediaman TNB. kat fb ada group JKR base camp. bila tgk balik gamba2 tu semua. mengulit kenangan gittuw. dk kat base camp ni best sgt. semua org mmg rapat. salu ada event buat sesama. mkn pelam cicah ngn kicap + gula. pergh! sedap nya woi! :3

aku kat sini smpat tadika islam ja. kakak2 & abg2 sempat lah sek kat sri adika raja & mahkota sari kot? hahaha! aku tk taw sgt la depa sek kat mna tpi antra 2 tu la. tu ja sek plg femes bgi aku. --' mmbe sebaya aku kat sni aku tak igt sgt. yg plg aku igt pn kembar tu. syazana & syazani (laki & pmpuan). sbb depa jiran aku kot xsilap?


yg lain suma besar2. so, kakak2 & abg2 aku mmg igt lah. kwn2 parents aku cam sikit2 la. tpi aku pling igt jiran dpn uma sbb aku salu pi uma dia. hoho. (Y) hari tu ikut parents pegi perak. ada kwn parents meninggal sbb kanser. lps tu pegi jmp kwn2 yg still tggl kat gerik. seronok tgk depa wehh. :') friendship smpai ke tua ouw.

skg kwn2 parents rmai da pinda. ada yg still tggl kat gerik. ada yg pinda pegi kedah. ipoh. gitu lah. tpi kan. tdi aku tgk balik gamba kat group tu. bila aku baca description tu aku terkejut jgak la sbb aku bru taw. sila baca. :)
Lebuhraya Timur-Barat mula dibina pada tahun 1967. Proses pembinaannya kerap kali terganggu akibat perbuatan khianat pengganas komunis yang sering sahaja menyerang hendap pekerja binaan sepanjang Perang Insurgensi Komunis ataupun Darurat Kedua dari tahun 1967-1989, menyebabkan pembinaan lebuh raya ini memakan masa yang sangat panjang. Malah, semasa lebuh raya ini dibuka pun pihak tentera mengawal ketat lebuh raya ini dan pemandu hanya boleh menggunakan lebuh raya ini pada waktu siang sahaja dan perlu melapor diri setiap kali menggunakannya. Sistem kawalan keselamatan yang ketat dimansuhkan setelah pihak komunis menyerah diri sepenuhnya pada tahun 1989. Sebuah tugu peringatan dibina oleh Jabatan Kerja Raya di Pulau Banding bagi menghormati para pekerja yang terkorban akibat serangan hendap komunis sepanjang pembinaan Lebuhraya Timur-Barat. - Alfatihah buat semua penghuni JKR yang telah kembali ke Rahmatullah


kat sini org pggl rumah api. dia dekat ngn padang bola. aku rasa kat sini la tmpt dia bila kasut aku ngn adk brdk lain xkering, mst ayah bwak dtg sni nk keringkan. sbb ada kua angin kuat dri dlm bgnn ni. aku xtaw apa fungsi bgnn ni. tpi tu lah fgsi dia bagi aku. heheh.
ni plak tmpt keja ayh aku. kdg2 ikut dia dtg sini. aku main dgn typewriter tuh. suka gila main bnd alah tu wehh! ketak! ketuk! ketak! ketuk! hahahahahaha! k. gila. --'
over all. dk sini tetap lah best. suasana dia aman. jiran2 pn suma rapat. pepagi sejuk ja. tpi skg. bila pegi base camp, sayang. dah tk terjaga. penuh lalang. ayah kata ada ja org dk situ. tpi tu la. aku xtaw awat yg tk t'jganya. bagi aku tmpt ni sumpah lawa.. ♥ well. smpai sini ja lah aku bebel psal kenangan aku. till we meet again. (∪ ◡ ∪)

FISYA

5 comments:

  1. salam admin saya dari jkr perak tengah buat kajian dan kumpul maklumat kakitangan jkr yang meninggal dan cedera semasa pembinaan JRTB boleh hubungi saya di talian 052534041 shafiq

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam admin..saya juga anak bekas pekerja jkr..pernahla tggal di base camp jkr tu dlm thn 80-82..ayah saya drebar motograder namanya mohd ali bin pikau asal N9..ingatannya pada base camp grik tu masih kuat..sekarang kami menetap di N9..

      Delete
  3. Yg bangunan kosong atas tu ialah rumah janakuasa..dulu tempat saya bermain2 situ dgn kwn2 sbb kat situ ada byk kenderaan jkr yg terbengkalai..depannya padang bola..sekolah di sk sri adika raja..terlalu byk kenangan disitu admin..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete